FAQ

Fiscale begeleiding

Hoewel de belastingdienst steeds roept dat zij het niet mooier kunnen maken, maar wel makkelijker moet er bij emigratie wel even goed aandacht aan de fiscale zaken worden besteed. In Hongarije zijn de pensioenen niet belast, hetgeen voor u betekent dat uw Nederlandse pensioen in Hongarije netto wordt uitgekeerd. Hierbij moet wel aan een aantal voorwaarden voldaan zijn. Wij hebben er daarom voor gekozen om de fiscale begeleiding van de deelnemers uit handen te geven aan een Nederlandse fiscaal adviseur. Natuurlijk mag u alles zelf regelen, maar de fiscale begeleiding is onderdeel van de aankoop van uw woning/appartement in Hongarije.

Begeleiding in Hongarije

Dan heeft u besloten de stap te wagen en op enig moment stopt de verhuiswagen bij uw nieuwe woning in Hongarije. Natuurlijk wilt u gebruik maken van de fiscale voordelen van uw emigratie en daartoe moet u in Hongarije het een en ander regelen. Zo moet u in het bezit komen van een woonvergunning en een ziektekostenverzekering. De begeleiding hiervan is onderdeel van uw aankoop zodat u zich daar geen zorgen over hoeft te maken. Dit gehele proces is overigens leuk om mee te maken, maar houdt u er alvast rekening mee dat u er al toch een paar dagen zoet mee bent. 

Met uw woonvergunning kunt u uw auto op Hongaars kenteken laten zetten en een Hongaarse verzekering nemen. U bent in Kunadacs gemiddeld circa 250 euro per jaar kwijt voor de dorpsbelasting op uw auto en de WA verzekering. Dat valt dus alleszins mee.

De ziektekostenverzekering die vanuit de overheid is geregeld dekt huisarts, tandarts en ziekenhuis. De kosten hiervoor bedragen op dit moment 30 euro per maand.