Het Landgoed

Kunadacs Nyúgdias Lakopark (Senior Living villapark)

Wonen op een landgoed biedt een bijzondere beleving, waarin rust, ruimte, natuur en nabuurschap vanzelfsprekend zijn. Het landgoed ligt in de Peregadacs. De Peregadacs is een oude benaming stammend van voor de oprichting van het dorp Kunadacs. Het landgoed ligt in een geaccidenteerd gedeelte van de omgeving. Hierin zijn nog de duinen te herkennen van de Pannonische zee waar een groot deel van Hongarije in de verre oudheid onder lag. Het landgoed is omringd door nationale parken, landerijen en buurtschappen. Het dorp Kunadacs ligt op circa anderhalve kilometer en is te bereiken over een asfaltweg. De toegang tot het landgoed wordt gevormd door een houten poort (de székely kapu ) welke u met een mooie spreuk van harte welkom heet.

Het parkconcept kenmerkt zich door de drie volgende kernbegrippen  

  • Ruimte
  • Rust
  • Genieten
Ruimte

Op het park heeft u ruimte volop. Op 10 hectare worden maximaal 40 vrijstaande woningen en 40 appartementen gebouwd. Ook is er volop ruimte in het doen en laten. Geen dik handboek met gedragsregels, maar een in overleg opgesteld kader waarop je elkaar kan aanspreken. Geen parkmanagement wat handhaaft, maar een park waarin men elkaar aanspreekt, informeert, helpt en waar nodig corrigeert. 

Een belangrijke hulp hierbij is het door vele Hongaren dagelijks gehanteerde woord “holnap“ (ja ja dat betekent morgen) vaak gecombineerd met “majd” (het komt goed). En hoewel dat als Nederlander in het begin behoorlijk wennen is, geeft het uiteindelijk wel rust.

Happy Hungary Senior Living
Rust

Het park ligt buiten de bebouwde kom van het dorp, en op een blaffende hond, een hinnikend paard of een balkende ezel is het over het algemeen rustig. De asfaltweg langs het park wordt overdag gebruikt door lokaal verkeer, maar ‘s avonds en ‘s nachts zijn de auto’s die er overheen rijden op de vingers van 1 hand te tellen.  

Op het park mag en kan u alles zelf. U mag zelf uw huis schilderen, uw tuin onderhouden, uw eigen groente verbouwen, huisdieren houden etc. Natuurlijk heeft u uw buren maar in goed overleg kan veel. Uw woning is ingericht op zelfstandig gebruik net zoals in Nederland. Daarnaast kunt u gebruik maken van de op het park aanwezige faciliteiten zoals zwembad, hobbyruimte, garage (voor de sleutelaars onder u), poolkamer, bibliotheek en het restaurant. Wilt u bepaalde zaken niet meer zelf doen dan kunt u dat aan het parkmanagement vragen.  Natuurlijk zijn er op het park kosten die gedragen moeten worden door alle bewoners. Hiervoor wordt een vereniging van eigenaren (VVE) opgericht met een eigen bestuur die dit regelt. Dit bestuur bepaalt ook de bijdrage van de bewoners aan de VVE. 

Happy Hungary Senior Living - Voorzieningencluster
Genieten

In Nederland is het de norm geworden om ouderen zo lang als mogelijk zelfstandig te laten wonen. Op zich een goed idee, maar helaas kennen we allen de uitwassen. Onbetaalbare zorg, uiteengereten huwelijken (de ene partner in een verzorgingshuis en de andere thuis), alleenwonende ouderen die vereenzamen. Op het park komt u samen en geniet u samen. Indien u zorg nodig heeft is deze aanwezig en voor een fractie van de kosten zoals we die in Nederland kennen in te kopen. Blijft u alleen over dan zorgen uw medebewoners samen met het parkmanagement ervoor dat u niet vereenzaamt. Met ouderdom komen de gebreken, het is niet anders. In Nederland hebben vele ouderen een onveilig gevoel. Ze zijn bang om het huis uit te gaan, te gaan winkelen en ga zo maar door.  Op het park letten we op elkaar en als u eens lekker lang op vakantie wilt dan heeft u de zekerheid dat uw huis er nog staat en dat er niet wordt ingebroken. Alle woningen zijn voorzien van een alarminstallatie en een noodhulp installatie. De meldingen gaan naar een centrale die het gehele jaar door 24 uur per dag in bedrijf is. 

Wonen op het landgoed betekent genieten. Genieten van het landgoed, genieten van uw woning, genieten van de mooie natuur, genieten van de vele festiviteiten die in het dorp en in de steden worden georganiseerd. En vooral ook samen genieten van een aantrekkelijke oude dag.