Hongarije

Wat maakt wonen in Hongarije nou zo aantrekkelijk? We vragen het Hans, eigenaar van het landgoed dat we ontwikkelen tot een attractieve woonomgeving voor senioren.

Hongarije is in verhouding tot Nederland dunbevolkt. En zolang je geen rare dingen doet heb je alle vrijheid om te genieten van het leven. De laatste tijd is Hongarije regelmatig in het nieuws en bijna altijd negatief. Dus mooi dat er zoveel ruimte is, maar kun je je in Hongarije ook vrij voelen? Het antwoord is een volmondig ja. Hongarije en vrijheid, daar moeten veel westerlingen toch wel even bij slikken. Want in de krant lezen we toch met grote regelmaat dat het in het land van meneer Orban niet allemaal zo democratisch aan toe gaat.  Vrijheid van meningsuiting is ver te zoeken, de pers is in handen van de regering etc.

Ik woon hier nu 9 jaar en merk van dat alles niets. Sterker nog ik heb soms het gevoel dat het hier beter is geregeld dan in Nederland. Als ik de politie nodig heb dan bel ik de dorpsagent en die komt of regelt dat er collega’s komen. En een zaak is hier een zaak en komt niet op de stapel. Ik loop graag hard en neem dan onze honden los mee. Eén van mijn buren vond dat niet zo leuk en belde de politie. Die belde vervolgens mij op en legde de situatie uit. Ik heb een andere route gekozen nadien en de politieman verzocht het mijn buurman even uit te leggen. De buurman had namelijk een beetje angst voor die grote buitenlander. Na uitleg van de agent kwam de buurman met een grote fles palinka. Nadat die op was begrepen we elkaar zeer goed, hoewel mijn Hongaars nog niet zo goed was.

Voor Nederlandse vrienden vergelijk ik de situatie en het gedrag van mensen wel eens met dat van de jaren 60 in Nederland. Respect wordt hier nog steeds als basis erin gestampt. Heeft dat alles nu met vrijheid te maken? In mijn ogen wel, want de stelregel hier is eigenlijk nog steeds dat als je je normaal gedraagt er eigenlijk geen regels nodig zijn. Je spreekt elkaar aan op gedrag en dat voldoet prima. Verder is Hongarije een democratie en lid van de EU.