Hongarije

Wat maakt wonen in Hongarije nou zo aantrekkelijk? We vragen het Hans, eigenaar van het landgoed dat we ontwikkelen tot een attractieve woonomgeving voor senioren.

“Hongarije is in verhouding tot Nederland dunbevolkt. En zolang je geen rare dingen doet heb je alle vrijheid om te genieten van het leven. De laatste tijd is Hongarije regelmatig in het nieuws en bijna altijd negatief. Dus mooi dat er zoveel ruimte is, maar kun je je in Hongarije ook vrij voelen? Het antwoord is een volmondig ja. Hongarije en vrijheid, daar moeten veel westerlingen toch wel even bij slikken. Want in de krant lezen we toch met grote regelmaat dat het in het land van meneer Orban niet allemaal zo democratisch aan toe gaat.  Vrijheid van meningsuiting is ver te zoeken, de pers is in handen van de regering etc.

Ik woon hier nu 11 jaar en merk van dat alles niets. Sterker nog ik heb soms het gevoel dat het hier beter is geregeld dan in Nederland. Als ik de politie nodig heb dan bel ik de dorpsagent en die komt of regelt dat er collega’s komen. En een zaak is hier een zaak en komt niet op de stapel. Ik loop graag hard en neem dan onze honden los mee. Eén van mijn buren vond dat niet zo leuk en belde de politie. Die belde vervolgens mij op en legde de situatie uit. Ik heb een andere route gekozen nadien en de politieman verzocht het mijn buurman even uit te leggen. De buurman had namelijk een beetje angst voor die grote buitenlander. Na uitleg van de agent kwam de buurman met een grote fles palinka. Nadat die op was begrepen we elkaar zeer goed, hoewel mijn Hongaars nog niet zo goed was.

Voor Nederlandse vrienden vergelijk ik de situatie en het gedrag van mensen wel eens met dat van de jaren 60 in Nederland. Respect wordt hier nog steeds als basis erin gestampt. Heeft dat alles nu met vrijheid te maken? In mijn ogen wel, want de stelregel hier is eigenlijk nog steeds dat als je je normaal gedraagt er eigenlijk geen regels nodig zijn. Je spreekt elkaar aan op gedrag en dat voldoet prima. Verder is Hongarije een democratie en lid van de EU.”

Wonen in Hongarije

Hongarije is nog steeds lid van de EU, hoewel premier Orban wel veel moeite lijkt te doen eruit gegooid te worden. Bottom line is dat hij wel in zal binden omdat Hongarije erg afhankelijk is van de EU gelden. Omdat deze nu achterblijven zien we de koers van de Forint omhoog schieten. In heel Europa stijgen de prijzen van brandstof en elektra. Die worden hier nog kunstmatig laag gehouden (vandaar dat de Hongaren Orban op handen dragen) Hoe lang Hongarije dat nog volhoudt is de vraag.

Als inwoner van de EU mag u overal in de EU wonen. Dus ook in Hongarije. In uw woning op ons park mag u permanent wonen. Als u eenmaal eigenaar bent kunt u bij de gemeente een zogenaamd “lakcim kartya “aanvragen. Met dat kaartje kunt u vervolgens een auto op Hongaars kenteken laten zetten of een auto met Hongaars kenteken kopen. De autokosten zijn hier aanzienlijk lager dan in Nederland. U betaalt voor een middenklasse auto circa 200 euro aan belasting, circa 100 euro aan autobaanvignet en circa 150 euro aan WA. En nee niet per maand maar per jaar.

Bent u met pensioen en betaalt u over uw pensioen in Nederland belasting dan betaalt u daarover in Hongarije niet nogmaals belasting. Echter als u emigreert naar Hongarije (u laat zich dan uitschrijven uit Nederland, maar u blijft wel Nederlander met een Nederlands paspoort ) dan betaalt u over uw pensioenuitkering geen belasting (de enige uitzondering voorzover ik weet zijn ambtenaren). Als u in Hongarije woont kunt u zich aanmelden bij de Hongaarse ziektekostenverzekering. Deze dekt alle kosten behalve de kosten van medicijnen (dus huisarts, ziekenhuis, fysio etc.). De kosten daarvan bedragen nu circa 30 euro per maand.

Meer info?

Kijk eens op HongarijeVakantieland.nl